Sopars en positiu: Marcel Prunera

Ja hem celebrat la desena edició de Sopars en positiu i ho hem fet d’una forma molt especial, en companyia d’amics, coneguts i radicals de la causa positiva i també amb la presència energètica d’en Marcel Prunera.

Va ser una xerrada molt agradable i inspiradora, la que vam compartir amb en Marcel, ell es defineix com a emprenedor de mena i és d’aquestes persones que és capaç d’encomenar les seves ganes de fer bé les coses. La conversa va ser molt viva, el diàleg saltava d’un lloc a un altre i les preguntes anaven i tornaven i és per això que avui em costa una mica escriure exactament què es va dir. Ell té un discurs clar i ben estructurat, es nota que també té el cap endreçat i ben moblat, però no és pas tot seny, no, també té una espurneta els ulls que deixa entreveure una forma de ser apassionada, viva, audaç. La definició del seu compte a twitter no pot ser més encertada, “paràs i disciplinat bon vivant”, i és que en Marcel és un compendi entre compromís i família, constància i esforç i també improvització i plaer per la bona vida. Ens vam endur moltes perles, moltes notes a les llibretes, els que vam deixar de banda el partit de champions del Barça i sobretot crec que ens vam posar al llit amb el convenciment que entre tots i posant una mica més d’autoexigència i energia podem fer moltes coses i molt ben fetes.

En Marcel, que ha treballat d’emprenedor, com a proveïdor d’emprenedors, dinamitzador en l’àmbit de l’empreneduria, mestre d’emprenedors i, en l’àmbit públic, donant suport a mesures per fomentar l’aparició de nous emprenedors, té clar que aquesta és una actitud vital en un moment en que tots els sectors s’estan reinventant. Res del que funcionava fa pocs anys té la certesa de funcionar a partir d’ara, tot plegat està en qüestió. A més, el fet que la inversió hagi sortit del sector immobiliari, ha propiciat l’aparició de noves oportunitats en sectors que fins fa dos dies estaven completament oblidats. El món a més, creix més que mai i les persones amb habilitats per detectar oportunitats en tenen més al seu abast.

En quan parlem sobre què ens ha passat, a una societat tradicionalment emprenedora com la catalana per perdre l’esència d’aquest esperit, en Marcel reflexiona sobre el tipus d’empresari del nostre país, el botiguer, d’arrels conservadores, amb dificultat per adaptar-se als canvis. És un model esgotat i el desànim general ha fet que sorgeixi una societat cínica, queixosa, que exigeix un benestar que no es pot permetre. En Marcel, que coneix de prop altres cultures i societats que estan en plena ebullició, ens fa notar que un simple canvi d’actitud, una energia creativa i positiva pot ser el “click” que tanta falta ens fa per capgirar les coses. Ens parla d’iniciatives molt interessants com l’empresari social, que tot i jugar al joc del capitalisme sense recança, amb la seva activitat aconsegueix millorar la societat de l’envolta. Posa molt d’èmfasi en la formació com a inversió més important que podem fer en nosaltres mateixos i també com l’herència més gran que podem deixar als nostres fills i filles. Ens explica com va arribar a la política, quina va ser la seva experiència al sector públic i entre croqueta i bunyol, reflexió i comentari arribem al moment en què en Marcel ens recomana alguna lectura interessant:

Richard Florida. Las ciudades creativas

Edward Glaeser. El trunfo de las ciudades

Cesar Molinas. Qué hacer con España

Richard Layard. Happiness

I ja per acabar, no me’n descuido, la nota la freaky va venir de la mà d’un dels darrers llibres que ha llegit en Marcel i que l’han impressionat, tan bé com anàvem fins ara…

Mathew White. El libro negro de la Humanidad. Grandes atrocidades de la historia (glups)

Moltes gràcies a tots els amics que vau assistir i sobretot a tu Marcel, per la teva implicació i complicitat i per ajudar-nos a canviar el món mentre sopem!

Deja tu comentario

Deixa un comentari

css.php