Sopars en positiu amb Eduard Beltran

En una negociació cal preveure tots els detalls. La posada en escena és un element clau per aconseguir un èxit negociant. Doncs bé, si aconsegueixes reunir en un espai a 17 persones interessants, creatives i optimistes i amb un munt de ganes d’aprendre coses i una persona com l’Eduard, apassionat i capaç d’encomanar aquesta passió amb entusiasme i generositat, l’èxit està més que garantit.

Endinsar-se en l’art de la negociació de la mà de l’Eduard Beltran és un luxe, no només perquè ho sap tot de la matèria, sino perquè a més, la seva forma de compartir els seus coneixement t’atrapa i et deixa amb ganes de més. I això és el que fan els grans

formadors al cap i a la fi, i també les persones motivadores, aconsegueixen encendre aquella guspira que no saps ben bé com acaba fent que s’engegui tot el motor i el cotxe es posi en marxa. L’Eduard s’expressa de forma clara, amb la fermesa i autoritat de qui sap moltes coses, però també amb la humilitat de qui en vol aprendre encara moltes més. La seva forma d’escoltar, tal com ens explicava en l’exemple de la dona que sopava amb un gran mandatari que la volia seduir, fa sentir l’interlocutor segur de si mateix, el fa sentir còmode i important. I, és curiós, però aquest és un dels trets del caràcter de la majoria de persones inspiradores a qui hem convidat com a protagonistes dels Sopars en positiu. L’escolta atenta i sincera, aquesta set d’aprendre de qui tens al voltant, és una característica de totes les persones que tenen èxit a la vida. Un altre tret comú entre les persones a qui val la pena escoltar és que no es prenen gaire seriosament el seu èxit. No em digueu que no és curiós que una persona que s’ha format a les millors escoles del món, ha negociat al costat de governs i grans empreses, és formador d’importants directius de tot el món i d’estudiants que ho seran en el futur ens expliqui que pateix la síndrome de l’impostor 🙂

L’Eduard ens va explicar moltes coses sobre què és i com negociar bé. D’entrada en una negociació exitosa cal trobar la fórmula mitjançant la creativitat per tal que les dues parts hi surtin guanyant. L’objectiu és construir valor junts i per això cal anar a buscar el perquè de l’altra part i tenir clar el propi. L’exemple del gimnàs és molt clar per il·lustrar això. Diferents persones volen apuntar-se a un gimnàs, és el seu QUÈ. Però cadascuna pot voler coses tan diferents com estar en forma, perdre pes, conèixer gent… És per això que per ser eficaç en la negociació haurem d’entendre quin és el PERQUÈ que mou a cadascú. I el curiós del cas, és que en moltes ocasions, en el QUÈ sembla que les postures siguin irreconciliables, mentre que en el PERQUÈ poden complementar-se.

En una negociació intervenen tres factors que cal tenir presents. Per una banda hi ha les persones i els seus vincles, seran els actors de la negociació. Tenim també el problema al qual caldrà trobar solució (el què i el perquè). I finalment tenim les coses, tot el que envolta aquesta negociació.

Després de fer una ronda de preguntes en relació al temps que creiem que cadascú destinem a negociar al llarg del dia ens adonem que tots ho fem molt més que no ens pensem. Una mitja del 80% del nostre dia, el passem negociant. I ens adonem a més de la poca o nul·la formació que tenim en una matèria en la qual ens juguem tant.

Una altra cosa que crida l’atenció és que en la negociació centrem els nostres esforços en la paraula: preparem què direm, quins arguments justifiquen el nostre objectiu… En canvi, els estudis ens demostren que la paraula té una importància menor, tan sols un 7%, i que al cap de pocs dies retindrem molt poc o res a la nostra memòria de què hem sentit. Per contra, el to, la comunicació no verbal serà el que realment deixarà una empremta en el nostre interlocutor, i això també ho hem de treballar, assajar, millorar i controlar si volem ser bons negociadors.

Vam parlar molt també com els factors externs poden incidir sobre l’èxit o fracàs a l’hora de trobar un acord. De com un bon escenari, vestuari fins i tot, un ambient agradable i tranquil afavoreixen la negociació. També cal preveure l’oportunitat, trobar el moment adequat per plantejar la qüestió, és també la clau si volem tenir èxit.

I si haguéssim de triar tres coses que ens faran negociar millor, l’Eduard ens ressalta aquests factors:

1-. Higiene de vida: tenir el cos a punt per a una negociació és un aspecte cabdal. Sovint són processos llarg, extenuants, envoltats de tensió i el nostre cos ha d’estar en les millors condicions físiques per fer-hi front. Haver dormit bé, alimentar-se correctament i fer exercici físic són elements molt més importants que no pensem.

2-. Preparació: una hora de negociació són dues hores de preparació. Cal conèixer bé l’interlocutor, mirar d’esbrinar el seu perquè i tenir clar el nostre, aportar solucions possibles (vàries), tenir un bon pla B, aportar proves que justifiquin els nostres arguments per tal d’evitar el debat estèril i no perdre de vista el nostre objectiu a mitjà termini.

3-. La negociació és un art d’escoltar i observar, tenim dues orelles, dos ulls i una sola boca, utilitzem-los en aquesta proporció. Una escolta activa ens donarà molta informació de l’altra persona i, encara més important, aconseguirà que se senti valorat.

També cal preguntar-se què passarà si no arribem a l’acord i tenir present aquesta amenaça a l’hora de motivar la imaginació i creativitat per assolir el tracte.

Vam acabar aquesta edició que marca els 5 anys que fa que van néixer els Sopars en positiu, amb la recomanació d’alguns llibres.

D’un una banda, el de l’Eduard, Bueno para ti, mejor para mi

Pel que fa d’altres títols vinculats amb el tema:

Obtenga el Sí consigo mismo, de William Ury

La clave es el Porqué, de Simon Sinek

El mito del carisma, de Olivia Fox Cabane

I pel que fa a literatura que es podria relacionar amb el tema, tant per la seva precisió com per la creativitat, tenim:

El quadern gris, de Josep Pla

En el camino, de Jack Kerouac

Gràcies a tots i totes els que vau venir, és una sort i un luxe tenir gent tan interessant al voltant! Sé que vau passar una vetllada estupenda al voltant de la taula positiva i us estem molt agraïts per fer d’aquest sopar un èxit total amb les vostres aportacions i entusiasme!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deja tu comentario

Deixa un comentari

css.php