Sopant amb el Xavier Barriga

Reprenem els Sopars en positiu després de gairebé un any de parada. I ho fem contentíssims de veure que aquesta iniciativa no s’ha afeblit, tot el contrari. Seure en aquesta gran taula envoltats de cares amigues, de cares esporàdiques, cares fidels i també cares noves ens ha fet recordar com ens agrada aquesta trobada.
Ens hem estrenat amb un convidat especial, el Xavier Barriga, ànima i fundador del forn de pa Turris, una iniciativa que hem vist néixer, créixer i reproduir-se fins arribar al que és ara, una referència a Barcelona en el sector de les fleques de qualitat, l’abanderat de la revolució que hi ha hagut per dignificar aquest producte i una empresa formada per 50 persones i 7 establiments. I tot plegat va començar ara fa sis anys!
El Xavi és una persona d’aparença tranquil·la, de les que parlen sense cridar, de les que utilitzen més els ulls que grans gesticulacions. El seu èxit que a priori podria semblar sobtat, arriba després de molts anys de recerca, de formació, d’amor per la feina i d’una passió gestada des de la seva infantesa per l’art i ciència de fer pa. S’ha criat entre farina i llevat, s’ha despertat amb olor de pa cuit i ha crescut envoltat de forners i això li va donar la certesa de com volia que fos el seu projecte i sobretot de com NO volia que fos. No volia treballar de nit i no volia treballar amagat.
Després de col·laborar en una empresa i de dominar el vessant més tècnic i la maquinària va començar a assessorar a flequers, va viatjar arreu i es va xopar de tot el que veia i un bon dia va veure clar que era el moment d’obrir el seu propi forn. Els dos pilars eren el producte, fruit d’una massa mare elaborada amb mimu i carinyu i el personal, que calia que cregués en el projecte i hi estigués involucrat. Obrir l’obrador al públic, que fins aleshores restaven amagats i foscos i participar al client de tot el procés era també una de les coses que tenia clares. La resposta va ser immediata, l’èxit no es va fer esperar i fins i tot, després d’una entrevista a la contra de La Vanguardia, es van viure escenes còmiques com quan va haver de demanar a la gent que marxés a casa després d’una bona estona de fer cua perquè no quedava ni una mica de pa per vendre, al més pur estil Lola Flores amb el seu “si me quereis, irse!!”.
El Xavier canvia de cara quan parla de pa, ens sorprèn quan ens explica que és un producte viu, quan fa metàfores com que el que en un obrador fa la planxa és com el davanter d’un equip de futbol, com explica les barreges de plats per obtenir una farina a la carta, com la massa mare por ser dolça, com el ferment pot ser ràpid i deixar un gust fugaç o fent per deixar una empremta duradora… Potser el pa ens semblava una cosa senzilla però de ben segur que a partir d’ara, tots els que l’escoltàvem amb els ulls ben oberts ens el mirarem amb més respecte.
El Xavier, és un afortunat, viu d’allò que li agrada, que l’apassiona, no passa un dia que no s’estigui unes hores a algun dels obradors, li agrada a més divulgar i explicar el que sap i els seus tallers s’omplen. Parla de constància, d’esforç i també de com l’engresca que el projecte creixi, de com el repte de fer bon pa a una escala més gran el manté a l’aguait i el fa créixer com a flequer. Agraït també al seu soci, és conscient que el tàndem entre la gestió de l’empresa i la producció ha estat la clau de l’èxit del Turris, el bon enteniment entre les dues parts i el respecte han convertit un negoci que va iniciar-se com a una fleca de barri en una empresa gran amb projectes de continuar creixent.

I ens porta dues lectures que l’han sorprès i agradat:El Pan Manual de técnicas y recetas de panadería
http://www.amazon.es/Pan-manual-t%C3%A9cnicas-recetas-panader%C3%ADa/dp/8494193406/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1411028903&sr=8-1&keywords=el+pan+jeffrey+hamelman

Tráguese ese sapo
http://www.amazon.es/%C2%A1Tr%C3%A1guese-ese-sapo-Gesti%C3%B3n-conocimiento/dp/8495787342/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1411029043&sr=8-1&keywords=traguese+ese+sapo

Pere veure totes les fotos:

https://www.facebook.com/kelibarcelona?ref=hl

4 Comentarios

 • Felicidades Xavier !

  Entre todos los asistentes al evento “Keli, Sopars en positiu”, pudimos vivir en directo el feeling profesional, el espíritu de riesgo empresarial -a pesar de los tiempos…-y valores fuertes como la potenciación de equipo y alta consideración de los recursos humanos en Can Turris.
  Gracias además, por la paciencia en todas las cuestiones planteadas.
  Un cordial saludo !
  Enrique Rufas

  • Ventura
   3 anys ago

   Mil gracias por acompañarnos! Esperamos verte pronto 🙂

 • Begoña Ballesteros
  4 anys ago

  Muchísimas gracias por invitarme a compartir con vosotros esa tertulia nocturna con gente estupenda de otros sectores que nos hacen salir de nuestro monotema. Conocer a Xavier Barriga y a Jessica ha sido un cambio de gafas. Detrás de una rodaja de pan hay emociones, conocimiento, esfuerzo, experiencia…Que aprofiti!

  • Ventura
   3 anys ago

   Muchas gracias por acompañarnos! Un abrazo!

Deja tu comentario

Deixa un comentari

css.php